Gitarist geworden dankzij de U-pas

Deze week verschijnt in verschillende Utrechtse huis-aan-huisbladen het verhaal van Veronica en haar zoon Stefano. Zij vertellen over hun U-pas ervaring en willen zo ook anderen inspireren. 

Lees hieronder hun bijzondere verhaal:

De U-pas is een gratis pas voor mensen met een laag inkomen in Utrecht, De Bilt, Houten, IJsselstein en Stichtse Vecht. Ruim vijftigduizend pashouders kunnen met de U-pas jaarlijks gebruik maken van sport- en cultuuraanbod en kortingsacties in de hele regio. Zo kon Stefano, de zoon van Veronica Villafuerte Gomez, dankzij de U-pas zijn talent voor gitaarspelen verder ontwikkelen.

Veronica Villafuerte Gomez (36) werd geboren in Ecuador. Zestien jaar geleden kwam ze naar Nederland, waar ze de vader van haar zoons Stefano (10) en Dennis (14) leerde kennen. Helaas hield de relatie geen stand: Veronica voedde haar twee jongens alleen op. Als alleenstaande moeder werkt ze vanuit huis als gastouder.

Veronica maakt al jaren gebruik van de U-pas. Zo is haar jongste zoon Stefano lid van voetbalclub FC Breukelen. Maar toen hij vier jaar geleden interesse kreeg in gitaarspelen, bewees de U-pas zijn nut pas echt. “Stefano zag vlak voor zijn zevende verjaardag een band met gitaarspelers op tv,” herinnert Veronica zich. “Hij zei: ‘mama, dat zou ik ook wel leuk vinden’. Enkele weken later kreeg hij van zijn opa en oma een akoestische gitaar voor zijn verjaardag.”

’‘Ik ben heel dankbaar dat dankzij de U-pas kinderen hun talent kunnen ontdekken en ontwikkelen’‘

Stefano blijkt aanleg te hebben voor het gitaarspel. Zijn moeder moedigt hem daarom aan meer met zijn talent te doen: “Ik vroeg hem of het geen idee was om een opleiding te volgen. Dat wilde hij weleens proberen.” Via maatschappelijk werk ontdekte het gezin de mogelijkheden van het Jeugdcultuurfonds. Met een bijdrage van dit fonds, gecombineerd met het tegoed van de U-pas en een deel eigen inleg, kon Stefano beginnen met zijn gitaarlessen.

Inmiddels zit Stefano, zo jong als hij is, in het vierde jaar van zijn opleiding tot gitarist aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) aan het Domplein in Utrecht. Hij speelt Spaanse en klassieke gitaar, maar het liefst popliedjes, zoals nummers van Adele en Ed Sheeran.

“Stefano’s favoriete nummer is Make You Feel My Love van Adele,” vertelt zijn trotse moeder. “Hij heeft een goede docent en doet goed zijn best. Hij is nog zo jong, maar als hij straks 14 of 15 is, kan hij alles spelen. Hij is super blij dat hij deze kans heeft gekregen. Ik ben heel dankbaar dat dankzij de U-pas ook kinderen van ouders met minder inkomen toch hun talent kunnen ontdekken en ontwikkelen. Het is een investering!”

Wilt u ook uw U-pas ervaring delen met andere U-pashouders? Meld u hier aan voor een interview.