Het nieuwe U-pasjaar start op 1 juli

Het is bijna zover! Het nieuwe U-pasjaar start op 1 juli 2020 en loopt tot en met 30 juni 2021. Wilt u weten of uw U-pas wordt verlengd? Alle pashouders ontvangen rond 20 juni een brief waarin staat of de U-pas automatisch wordt verlengd. Wat u vervolgens moet doen, leggen we hieronder uit.

Uw pas wordt automatisch verlengd

Staat er in de brief dat uw U-pas automatisch wordt verlengd? Dan hoeft u niets te doen. Op 1 juli 2020 wordt het nieuwe tegoed automatisch op uw huidige U-pas gezet. Gooi uw U-pas dus niet weg! Deze gebruikt u het nieuwe pasjaar gewoon weer. 

Uw U-pas wordt niet automatisch verlengd

Bent u al pashouder, maar krijgt u bericht dat uw pas niet automatisch wordt verlengd? En denkt u dat u wel in aanmerking komt? Dan kunt u een verlengingsaanvraag doen. Deze aanvraag kunt u snel en eenvoudig zelf doen. Hier kunt u zien of u nog in aanmerking komt. Zo kunt u de verlenging aanvragen:

- Log in via Mijn Account
- Klik op de knop ‘Verleng’
- Controleer uw gegevens (en die van uw gezinsleden) en upload het nieuwe inkomensbewijs

Heeft u geen Mijn Account? Dan kunt u deze eenvoudig aanmaken. Volg de volgende stappen:

- Vul uw e-mailadres in
- Vul uw U-pasnummer aan (laatste 8 cijfers, zonder spaties)
- Vul uw geboortedatum in
- Maak een eigen wachtwoord aan
- Klik op ‘Mijn Account aanmaken’

Kunt u geen Mijn Account aanmaken? Verleng uw pas dan hier.

Let op: u ontvangt bij verlenging geen nieuwe pas. Gooi uw pas dus niet weg, deze U-pas gebruikt u ook voor het nieuwe pasjaar

Correctie in de brief voor 18-jarigen waarbij de pas niet-automatisch verlengd wordt:
In de inleiding staat dat u ‘dit pasjaar 2020-2021’ een U-pas heeft en nu zelf een verlenging moet aanvragen. Dit moet zijn: U heeft in pasjaar 2019-2020 een U-pas en moet nu zelf de verlenging aanvragen voor pasjaar 2020-2021.

Heeft u nog geen U-pas?

De U-pas is een gratis pas voor mensen met een laag inkomen in Utrecht, De Bilt, Houten, IJsselstein en Stichtse Vecht. Heeft u nog geen U-pas en wilt u er een aanvragen? Check hier of u in aanmerking komt voor een U-pas. Als dit het geval is, beantwoord dan de vragen van het aanvraagformulier en upload uw inkomensbewijs/bewijzen (zorg ervoor dat u deze digitaal heeft). Het invullen van dit formulier duurt ongeveer tien minuten. 

U-pas gestolen of verloren?

Blokkeren en deblokkeren
Bent u uw U-pas kwijt? Blokkeer deze dan eerst in Mijn Account. Heeft u uw U-pas weer gevonden? Dan kunt u deze deblokkeren door een mail te sturen met een foto van de voor- en achterkant van de pas. Vermeld daarnaast uw volledige naam, adresgegevens en geboortedatum.  

Nieuwe pas aanvragen
Heeft u uw U-pas niet teruggevonden? Dan kunt u voor € 5,- een vervangende pas (duplicaatpas) aanvragen via de mail. In deze mail vermeldt u per pashouder, voor wie u een vervangende pas aanvraagt, de volgende gegevens:

- Geboortedatum
- Adresgegevens
- U-pasnummer (deze vindt u in Mijn Account)

De kosten voor een duplicaatpas kunt u alleen uit uw U-pastegoed betalen. Heeft u minder dan € 5,- op uw U-pas staan? Dan kunt u alleen een vervangende pas aanvragen, zodra uw nieuwe U-pastegoed is toegekend.

Let op: mocht u uw oude U-pas weer vinden, dan is deze niet meer geldig. Uw nieuwe U-pas (duplicaatpas) is nu geldig, hier is het tegoed op gezet.

U-OV retourtickets

In het nieuwe pasjaar stopt de verkoop van papieren U-OV retourtickets. In plaats daarvan kunnen volwassen U-pashouders binnenkort maximaal € 75,- van het U-pastegoed op de eigen OV-chipkaart laten zetten. Kom daarvoor langs in het stadskantoor en neem uw U-pas en OV-chipkaart mee. Bij de U-pasbalie staat een speciale oplaadpaal waar u uw OV-chipkaart met U-pastegoed kunt opladen.

Heeft u nog geen OV-chipkaart? Dan kunt u deze o.a. aanschaffen bij de U-OV Service & Tickets balies in de Stationshal (zowel aan de Centrumzijde als aan de Jaarbeurszijde), diverse tabaksspeciaalzaken zoals Primera, verkoopautomaten op stations. De OV-chipkaart kost € 7,50. Dit kunt u niet met uw U-pas tegoed betalen.

Heeft u nog papieren U-OV retourtickets? Dan kunt u deze blijven gebruiken tot en met 31 december 2020 (i.p.v. tot 1 juli 2020).

Alvast veel plezier in het nieuwe pasjaar!

Naar boven