Bekijk ook de veelgestelde vragen voor de meest voorkomende problemen met DIGID.
In alle bibliotheken in Utrecht kun je terecht voor hulp bij het spreekuur digitale overheidsvragen. Kijk voor alle locaties en tijden op de website van de bibliotheek.
In alle bibliotheken in Utrecht kun je terecht voor hulp bij het spreekuur digitale overheidsvragen. Kijk voor alle locaties en tijden op de website van de bibliotheek.
Bezoek je liever de U-pasbalie? Bekijk hier de actuele locaties en openingstijden.
Zijn je e-mailadres en telefoonnummer toegevoegd aan je DigiD? Dan kunt je jouw wachtwoord herstellen via Mijn DigiD. Je vult dan een code in die je ontvangt per e-mail en sms.
Wachtwoord herstellen via DigiDHeb je de DigiD app op je telefoon/tablet? Dan kun je jouw wachtwoord herstellen via Mijn DigiD met behulp van de app. Volg daarvoor de volgende stappen:
- Ga naar Mijn DigiD en log in met de DigiD app
- Kies 'Wachtwoord wijzigen/opnieuw instellen'
- Kies voor 'Ik weet mijn huidige wachtwoord niet meer en wil mijn wachtwoord opnieuw instellen via de DigiD app'
Dan moet je een nieuwe DigiD aanvragen. Je gebruikersnaam is privé. Een ander kan deze niet voor je opzoeken.
DigiD aanvragenZijn je e-mailadres en telefoonnummer toegevoegd aan je DigiD? Dan kun je jouw wachtwoord herstellen via Mijn DigiD. Je vult dan een code in die je ontvangt per e-mail en sms.
Wachtwoord herstellen met de DigiD app
Heb je een geactiveerde DigiD app op je telefoon/tablet? Dan kun je jouw wachtwoord herstellen via Mijn DigiD met behulp van de app. Volg daarvoor de volgende stappen:
\
- Ga naar Mijn DigiD (openen in nieuw venster) en log in met de DigiD app
- Kies 'Wachtwoord wijzigen/opnieuw instellen'
- Kies voor 'Ik weet mijn huidige wachtwoord niet meer en wil mijn wachtwoord opnieuw instellen via de DigiD app'
Dit doe je via de DigiD app:
Heeft u een geactiveerde DigiD app?
- Log in op Mijn DigiD
- Kies voor sms-controle activeren
- Selecteer Direct via de DigiD app
- Voer je mobiele telefoonnummer in en klik op Volgende
- Vul de sms-code in
- Scan de QR-code op het scherm met behulp van de DigiD app.
- Klik op Activeren in de DigiD app.
- Vul je pincode in op de DigiD app.
- De sms-controle is nu geactiveerd.
Voor het aanleveren van je gegevens moet MijnOverheid geactiveerd zijn. Je omgeving is geactiveerd als je eerder hebt ingelogd met je DigiD.
Hoe weet ik of MijnOverheid is geactiveerd?
- Als je al een keer hebt ingelogd op MijnOverheid zie je direct je persoonlijke omgeving.
- Als je nog niet eerder hebt ingelogd op MijnOverheid, dan kom je na inloggen op een pagina om MijnOverheid te activeren.
Activeer je account en sluit MijnOverheid. Je account is nu klaar om gegevens te delen.
Je moet alle stappen in het proces doorlopen, dat betekent dat je zowel bij de belastingdienst, het UWV als Mijn Pensioen moet inloggen met je DigiD. Als je dit hebt gedaan, bevestigd de app dat jouw aanvraag succesvol is verwerkt. In de mail ontvang je een bevestiging van jouw aanvraag.
Stuur ons een bericht via het contactformulier en kies de optie U-pas aanvragen of verlengen. Wij checken dan of jouw aanvraag is binnengekomen. Je ontvangt dan van ons bericht.
We adviseren je de aanvraag in één keer af te ronden. Dat betekent dat je direct alle stappen doorloopt in het aanvraagproces. De Ockto-app houdt met het oog op veiligheid slechts kort jouw sessie vast. Breek je jouw sessie af bijvoorbeeld na 2 stappen, dan is de kans groot dat je de sessie weer opnieuw moet opstarten vanaf stap 1.
Met Ockto verzamel je zelf online je financiële gegevens bij de Belastingdienst, MijnOverheid, het UWV en Mijnpensioenoverzicht.nl. Snel, makkelijk en veilig, met de gratis Ockto-app en je DigiD.
MijnOverheid
Via MijnOverheid verzamel je informatie vanuit de basisregistratie personen, het Kadaster en het WOZregister.
Belastingdienst
Bij de Belastingdienst haal je de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) op. Hierin staan gegevens over jouw huishouden, inkomen, bezittingen en schulden. Dit is dezelfde informatie die ook vooraf is ingevuld bij het doen van je jaarlijkse belastingaangifte.
UWV
Bij het UWV haal je met Ockto jouw actuele salaris op. Je werkgever moet iedere maand van jou als werknemer opgeven wat je hebt verdiend. Deze informatie is voor jou bij het UWV beschikbaar.
Ockto gaat altijd veilig om met jouw gegevens!
Jij bepaalt zelf welke gegevens je ophaalt en doorstuurt naar jouw financiële dienstverlener
Ockto versleutelt jouw persoonlijke informatie, waardoor deze niet ongewenst ingezien kunnen worden
Als je bewindvoerder bent kun je voor je klant een DigiD machtiging aanvragen. Op deze manier kun je namens je klant DigiD gebruiken voor het aanleveren van informatie of het versturen van aanvragen. Op de website lees je hoe je deze machtiging kunt regelen.
Ockto wordt aangeboden in opdracht van de gemeente waar je woont.
De gemeente kan zogenaamde Ockto-sessies aanbieden. Ockto creëert dan een unieke QR-code voor die sessie. Deze QR-code wordt getoond op een speciale pagina tijdens het aanvraagproces. Je ontvangt een mail of brief met een link en instructies over wat je moet doen. Met de Ockto-app scan je vervolgens de QR-code.
Het is niet mogelijk om Ockto te gebruiken zonder dat de gemeente hiervoor een sessie heeft gestart.
Gebruik je een smartphone of tablet om de mail te openen of de webpagina te bekijken? In de meeste gevallen zul je dan geen QR-code hoeven te scannen, maar kun je gelijk starten vanaf de mail of webpagina.
Bij sommige (nieuwere) tablet-modellen zul je wel een QR-code moeten scannen. Hiervoor zul je de webpagina even met een ander apparaat moeten ophalen.
Met Ockto verzamel je jouw financiële gegevens vanuit de bron. Dat heeft voordelen:
- Je bespaart tijd, omdat je nu niet je hele papieren administratie hoeft uit te pluizen;
- Je bespaart tijd, omdat je de informatie niet handmatig hoeft in te typen of te kopiëren;
- Je hoeft geen gegevens per mail of post te versturen;
- Je vergeet niet per ongeluk gegevens die belangrijk zijn door te geven, waardoor de gemeente je aanvraag of heronderzoek in één keer kan afhandelen en je niet later alsnog allerlei informatie op papier moet aanleveren;
- De gemeente ontvangt de gegevens sneller en kan daardoor ook sneller je aanvraag of heronderzoek afhandelen.
Ockto gaat uit van twee belangrijke principes:
- Jij zit aan het stuur en bepaalt zelf of je de opgehaalde informatie wilt doorsturen aan jouw gemeente.
- Zodra je de informatie hebt doorgegeven aan jouw gemeente, blijft er geen informatie bewaard in het Ockto platform. Ook als je Ockto stopt wordt alle informatie uit het Ockto platform verwijderd.
Ockto is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Tevens voldoet Ockto aan de hoogste security eisen.
Let altijd op waar je apps zoals Ockto of voor mobiel bankieren gebruikt. Het beste kun je gevoelige informatie niet opvragen op open netwerken, zoals een wifi-netwerk in een restaurant.
Dat is heel eenvoudig. Beëindig de sessie door de app op je telefoon te sluiten. Ockto bewaart geen gegevens van je.
Je kan op een later moment altijd weer opnieuw starten. Je moet dan wel opnieuw gegevens verzamelen. Overigens wordt de sessie ook automatisch beëindigd als je de app een aantal minuten niet gebruikt.
Je moet bij iedere site steeds opnieuw inloggen met DigiD. Ockto maakt het je wel gemakkelijker. Je kan aangeven dat Ockto jouw inlog-gegevens tijdens het proces voor je bewaart. Dat maakt het gebruik wat makkelijker. Bij de eerste site log je in, bij de volgende sites zijn jouw inlog gegevens alvast ingevuld. Hoe vaak je moet inloggen is afhankelijk van welke gegevens de gemeente nodig heeft.
De Ockto app is te installeren op telefoons die het besturingssysteem Android of iOS (Apple) hebben. Telefoons met een ander besturingssysteem ondersteunen de Ockto app mogelijk niet. In dat geval kun je geen gebruik maken van de Ockto app. Je kunt jouw gegevens op een andere manier aanleveren, neem daarvoor contact op met jouw gemeente.
Om de gegevens van de verschillende overheidsinstanties te verzamelen, is installatie van de Ockto app nodig. Als je wilt kun je de app nadat je klaar bent weer verwijderen. Als de gemeente in de toekomst opnieuw gegevens van je nodig heeft dan moet je de app opnieuw installeren.
De gemeente gebruikt Ockto omdat het aanleveren van gegevens op deze manier voor iedereen eenvoudiger wordt. Gebruik van de Ockto app zorgt ervoor dat gegevens over inkomen en vermogen, die de gemeente nodig heeft om je aanvraag of heronderzoek te beoordelen, snel en veilig bij de gemeente terecht komen. Dit is veel veiliger dan bijvoorbeeld het gebruik van email of post. Daarnaast zorgt gebruik van de Ockto app ervoor dat alle belangrijke gegevens bij de gemeente terecht komen. Zo kun je niets vergeten. Wel zo handig!
Zorgen dat het delen van je gegevens via Ockto in één keer goed gaat? Kijk of je onderstaande vragen allemaal met ‘ja’ kunt beantwoorden.
Heb je je DigiD inloggegevens bij de hand?
Om je gegevens te verzamelen met de Ockto-app log je bij verschillende instanties in met je DigiD inloggegevens. Zorg ervoor dat je deze bij de hand hebt.
Heb je ‘controle via sms’ bij DigiD aanstaan?
Bij een aantal organisaties kun je (binnenkort) niet meer inloggen met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord voor DigiD. Je hebt dan altijd een SMS-code nodig. Activeer daarom inloggen met sms-controle bij DigiD. Op deze website van DigiD lees je hoe je SMS-controle activeert.
Of ga direct naar Mijn DigiD om dit te activeren.
Is je MijnOverheid-account geactiveerd?
Voor de zekerheid kun je een keer inloggen bij MijnOverheid via www.mijnoverheid.nl. Wellicht moet je je e-mail adres nog verifiëren.
Heb je een stabiele internetverbinding?
De Ockto-app heeft een stabiele internetverbinding nodig om alle gegevens goed op te halen en te versturen. Zorg dat je een goede verbinding hebt wanneer je de Ockto-app gebruikt.
Elke uitnodiging kan slechts 1 keer gebruikt worden om gegevens te delen. Heb je een nieuwe uitnodiging nodig, bijvoorbeeld om de gegevens van je partner aan te leveren? Neem dan contact op met de organisatie of instantie die jou gevraagd heeft via Ockto je gegevens te delen.
Ockto haalt je gegevens rechtstreeks op bij verschillende instanties en toont de gegevens zoals ze bij deze instanties bekend zijn. Niet alle instanties werken met real-time gegevens. Zo geeft de Belasting bijvoorbeeld het saldo van je bankrekening op 1 januari van het laatst afgeronde belastingjaar. Daardoor kunnen er soms afwijkingen zijn ten opzichte van je huidige situatie.
Ockto heeft de voorwaarden voor het gebruik vastgelegd in de Algemene Voorwaarden en de Privacyverklaring Ockto.
Ja, Ockto is AVG-compliant. Persoonsgegevens die je met behulp van Ockto verzamelt bij overheidsorganisaties en financiële instellingen worden alleen doorgegeven na jouw toestemming.
Als je vragen hebt over hoe Ockto met je persoonsgegevens omgaat, welke persoonsgegevens van je door Ockto verwerkt worden of andere privacy-gerelateerde vragen, kun je contact opnemen met de Functionaris Gegevensbescherming van Ockto. Je kunt de FG van Ockto bereiken via het emailadres privacy@ockto.nl.
Ockto slaat jouw informatie alleen gedurende het proces op, totdat de informatie is aangekomen bij de dienstverlener waarnaar je deze wilt versturen.
Zodra de verzending is afgerond, je de Ockto-app of je apparaat afsluit, of als je ons geen toestemming geeft om de gegevens te versturen, verwijderen wij alle door jou verzamelde persoonsgegevens.
Jouw hypotheekbemiddelaar kan je daarnaast vragen om jouw gegevens maximaal 90 dagen bij Ockto beschikbaar te houden. Daardoor kan een geldverstrekker jouw gegevens gebruiken voor het uitbrengen van een aanbod.
Hiervoor word je in de Ockto-app expliciet om toestemming gevraagd bij het versturen van de gegevens. Je ontvangt een notificatie op moment dat jouw gegevens door een geldverstrekker geraadpleegd worden. Je hebt altijd de mogelijkheid om jouw toestemming voor het bewaren in te trekken. Je gegevens worden dan permanent verwijderd.
Mocht je vinden dat Ockto je privacy schendt, dan kun je een klacht indienen bij de privacy officer van Ockto. Je kunt de privacy officer bereiken via het emailadres privacy@ockto.nl. Ockto behandelt je klacht zo spoedig mogelijk en zal binnen 30 dagen met een gepaste reactie op je klacht te komen. Mocht je je niet kunnen vinden in de reactie, dan kun je een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Je installeert de Ockto-app op je smartphone. Als de app geïnstalleerd is scan je met je smartphone de QR-code op je computer. Bekijkt je deze pagina op een smartphone? Dan klik je op de knop en koppelt de app automatisch. Je hoeft dan geen QR-code te scannen.
-
Scannen
Via je adviseur ontvang je een unieke QR-code die je scant met de Ockto app. Nu kan je beginnen met het verzamelen van je financiële gegevens. -
Verzamelen
In de Ockto-app log je met je DigiD in bij de overheidswebsites waar Ockto je gegevens gaat verzamelen. Stap voor stap maakt Ockto hier jouw persoonlijke financiële profiel van. De verzamelde gegevens presenteert Ockto overzichtelijk in de app. -
Versturen
Aan het einde van het proces geef je de aanvrager toestemming jouw gegevens te gebruiken en verstuur je ze. Of je dat doet, bepaal je helemaal zelf.